maandag 23 mei 2016

Dag 19 Drakensbergen - Lammergeyer Vulture Hide

Vandaag een spannende dag en heeeeeeeeeel vroeg op (5.00 uur!) Peter had deze vakantie als wens de lammergieren te zien. Ik kan je vertellen een boek kopen is goedkoper, want we moesten voor deze wens de auto upgraden naar een 4x4 auto omdat we anders niet bij de hut konden komen waaruit deze vogels geobserveerd kunnen worden.
De lammergier is een zeldzame roofvogel die  nog voorkomt in Drakensbergen. Hij leeft in hoge gebergtes en wordt vaak zwevend in de lucht gezien. Hij kan een spanwijdte van 3 meter bereiken.
De lammergier is overigens een bijzondere vogel. Om te overleven heeft de gier karkassen nodig die door andere roofdieren worden achtergelaten, Hij leeft namelijk voornamelijk op het beenmerg. Het is de enige botten brekende en botten etende vogel ter wereld, Een opvallende gewoonte van de gier is om botten van grote hoogte op rotsen kapot te laten vallen zodat de hij makkelijker het beenmerg kan eten. Vandaar zijn bijnaam ‘bottenbreker’.
In Nederland was men er van overtuigd dat deze flinke vogel lammeren en zelfs kleine kinderen mee nam om op te peuzelen. Vandaar dat de vogel in Nederland Lammergier is genoemd en praktisch is uitgeroeid. Tijdens de strenge wintermaanden (mei tot september) worden de lammergieren hier bijgevoerd bij schuilhutten of 'gierrestaurants', zodat je deze roofvogels van dichtbij kan bestuderen en fotograferen. En zo gingen ook wij met een emmer botten de bergen in naar de hut. Al bij de eerste bobbel ging het mis. Emmer omver en alle botten door het laadruim. Een vieze geur die de hele dag in mijn neus blijft hangen. Peter heeft de botten met zijn blote handen weer in de emmer gedaan. Hij stonk een uur in de wind.

Wij hebben deze hut al in oktober vorig jaar gereserveerd. Vanaf het moment waarop de hut te boeken is, is deze hut voor de gehele winter hier binnen 2 dagen namelijk volgeboekt. Na een echte 4x4 tocht dwars door de bergen (waarbij ik zelfs even ben uitgestapt en een stukje ben gaan lopen omdat het me te dol werd) komen we aan bij de hut. Het stinkt hier behoorlijk, er blijkt een groot karkas van een koe te liggen vlak bij onze hut. Er zitten wel 10 kaapse gieren hun buikje vol te eten. Peter strooit er nog even onze verse meegekregen botten bij, en we installeren ons in de hut. Laat maar komen die gieren. We hebben geluk, vanuit de hut kijken we over de rand het ravijn in. Er zit een lammergier op een richel in de zon. Gauw foto's gemaakt. Een gouden greep, want de rest van de dag zien we alleen de lammergieren vliegen.
Naar de botten komen wilde ze niet.  Andere mensen die wij spraken hadden de hele dag voor niets gezeten. We hebben met onze foto's geluk gehad.
Het was een heerlijke afsluiting van onze vakantie.Morgenavond vliegen we weer terug naar Nederland.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten