maandag 9 mei 2016

Dag 3 Pilanesberg National Park

Pilanesberg, dat 600 meter boven de vlakten uitsteekt, wordt gevormd door verweerde resten van de vulkaan die miljoenen jaren geleden actief was. De krater heeft qua samenstelling veel weg van de Ngorongoro krater in Tanzania. Zo is er in het midden een groot meer waarin krokodillen en nijlpaarden hun thuis vinden. Rondom het meer zijn diverse ecosystemen waarin wild een goed heenkomen vindt. Hier en daar bosachtig en dan weer met open graslanden.  De ronde vorm van het park is terug te leiden tot de prehistorie, toen dit gebied de kolkende krater van een vulkaan was. Dit is een van de grootste vulkanische complexen van de wereld.
Pilanesberg is inmiddels weer een zogenaamd "Big Five"-gebied (een gebied waar de olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel voorkomen).
We boffen! De safaritijden zijn aangepast aan het seizoen. Dat betekent dat we een half uur langer mogen slapen (tot maar liefst 05.30 uur). Onze gids Daniel wekt ons door middel van een ‘wake-up call’. Na lang zoeken in de lodge blijkt de douche buiten te zijn. Oeps.. Ga jij maar eerst Peter, dan is hij lekker op temperatuur als ik kan.  Het koelt hier namelijk snel af en de gevoelstemperatuur ligt in de ochtend rond het vriespunt. De komende dagen staan in het middelpunt van vele safari’s. En dat betekent ook vele dagen vroeg op staan. Maar we hebben het er graag voor over, het is geweldig om mee te maken. Het is wel altijd afwachten wat we kunnen spotten aan wild.
Vandaag was het wild schaars om te zien op wat hitsige olifanten na. De mannetjes (bulls) zijn in deze periode van het jaar bronzig  (ik weet niet of je dit ook zo noemt bij olifanten hoor). Maar je moet dan wel extra alert zijn als je ze tegen komt. Je herkent een olifant ‘in musth’ aan de glimmende plekken op hun voorhoofd en aan een enorm geval wat ze onder zich hebben hangen (en wat voortdurend lekt). Daarnaast kan je ze ook ruiken want de geur is niet te harden. Vaak lopen deze olifanten al weken gefrustreerd en opgefokt rond voordat een vrouwtje bereid is om te paren. Hierdoor kunnen ze behoorlijk chagrijnig zijn en uitvallen. Maar gelukkig hebben we een ranger bij ons die op ons past.
Het uitzicht vanaf onze lodge is erg mooi. Vanaf ons terras zien we de koedoes grazen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten